Beveiliging is alles

Computerbeveiliging, cyberveiligheid of informatiebeveiliging is de volledige bescherming van computernetwerken en -systemen tegen schade, verlies of beschadiging van de fysieke, elektronische of persoonlijke gegevens die ze aanbieden, en tegen de onderbreking of misbruik van de diensten die ze leveren . Het realiseren van een veilig computersysteem betekent dat het wordt beschermd tegen ongeautoriseerde toegang tot de netwerken en apparaten die zich erin bevinden en ook tegen kwaadwillende aanvallen op die systemen door degenen die ze voor een of ander snode doel willen gebruiken. Het betekent ook dat het wordt beschermd tegen schade door externe en interne factoren, inclusief maar niet beperkt tot brand, overstromingen, sabotage, onopzettelijke vernietiging, vandalisme en zelfs terrorisme.

Security

Opgemerkt moet worden dat informatiebeveiliging ook het beheer van informatie omvat, evenals de systemen waarin die informatie wordt opgeslagen en bewaakt. Dit omvat het ontwerp van een beveiligd netwerk, de beveiliging en het beheer van computers zelf, en het onderhoud van gegevens die zich in dat netwerk en op het netwerk zelf bevinden. Het belangrijkste onderdeel van informatiebeveiliging is informatieborging: de zekerheid dat de systemen die betrokken zijn bij de beveiliging van een systeem zijn opgezet, onderhouden en beschermd, zodat niemand gebruik kan maken van de informatie die ze moeten beschermen.

Informatieborging kan worden onderverdeeld in drie gebieden:

* Beveiliging gaat niet alleen om beveiliging. Beveiliging gaat over het veilig houden van de informatie. Dat betekent dat, hoewel een systeem goed is beveiligd, er nog steeds risico's zijn voor hackers en andere mensen die nog geen toegang tot de systemen hebben gekregen en die ze kunnen exploiteren als ze de kans krijgen.

* Een ander gebied van informatieborging is gegevensbeveiliging. Net als bij informatiebeveiliging gaat gegevensbeveiliging over het beschermen van de gegevens die op het netwerk zijn opgeslagen, naast de gegevens die de computer van de gebruiker opslaat. Gegevensbeveiliging houdt in dat niemand toegang kan krijgen tot de gegevens van de gebruikers zonder eerst toestemming te hebben, die kan worden verleend door de gebruiker of door een beheerder. Dit wordt meestal gedaan door middel van wachtwoorden.

* Gegevensintegriteit is de zekerheid dat de gegevens waarop het netwerk is gebouwd, bestand zijn tegen de onvermijdelijke en onvoorziene rampen die kunnen optreden als gevolg van menselijke fouten, natuurrampen en kwaadwillende aanvallen van externe bronnen. Gegevensintegriteit wordt ook wel de zekerheid genoemd dat de gegevens niet zijn aangetast door hackers.

Ook interessant

Security

Beveiliging is allesComputerbeveiliging, cyberveiligheid of informatiebeveiliging is de volledige bescherming van computernetwerken en -systemen tegen ...

Lees verder

Brand

BrandMerk - jouw unieke identiteit in een wereld vol ruisIn een tijdperk waarin het internet ons overspoelt met informatie en we 24/7 beschikbaar zijn ...

Lees verder

Toegang

Toegang is een belangrijk onderwerp binnen webdesign. Het gaat niet alleen om fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit, maar o ...

Lees verder