Bewegingssensor: wat is het en hoe werkt het?

Een bewegingssensor is een apparaat dat beweging detecteert en een signaal afgeeft wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Deze sensoren worden veel gebruikt in beveiligingssystemen, verlichtingssystemen en automatische deursystemen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een bewegingssensor is en hoe het werkt.

Componenten van een bewegingssensor

Er zijn twee belangrijke componenten van een bewegingssensor: de detector en de schakelaar. De detector is verantwoordelijk voor de beweging van beweging en het converteren van de energie die wordt uitgestraald door de beweging naar een elektrisch signaal. De schakelaar is verantwoordelijk voor het doorgeven van het elektrische signaal naar het apparaat dat moet worden gecontroleerd.

Soorten bewegingssensoren

Er zijn verschillende soorten bewegingssensoren beschikbaar die verschillende technologieën gebruiken om beweging te bepalen. De meest onderzochte technologieën zijn infrarood, ultrasoon, magnetisch en radartechnologie.

Infrarood (IR) bewegingssensoren

Infrarood bewegingssensoren werken door het verloop van de warmte die door objecten wordt uitgestraald. Deze sensoren werken het beste wanneer er een verschil is tussen de temperatuur van het object en de omgevingstemperatuur. Ze worden veel gebruikt in beveiligingssystemen, verlichtingssystemen en automatische deursystemen.

Ultrasone bewegingssensoren

Ultrasone bewegingssensoren werken door het gebruik van geluidsgolven om beweging te volgen. Deze sensoren sturen continue geluidsgolven uit en meten de tijd die het kost voor de golven om terug te kaatsen. Wanneer de golven onderbroken worden door een bewegend object, wordt de beweging minimaal. Deze sensoren worden zelden gebruikt in beveiligingssystemen en automatische deursystemen.

Magnetische bewegingssensoren

Magnetische bewegingssensoren werken door het verloop van veranderingen in magnetische velden. Deze sensoren worden gebruikt in beveiligingssystemen en automatische deursystemen.

Radar bewegingssensoren

Radarbewegingssensoren werken door de uitzending van radiogolven en het meten van de tijd die het kost voor de golven om terug te kaatsen. Wanneer de golven onderbroken worden door een bewegend object, wordt de beweging minimaal. Deze sensoren worden zelden gebruikt in beveiligingssystemen en automatische deursystemen.

Toepassingen van bewegingssensoren

Bewegingssensoren worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder beveiligingssystemen, verlichtingssystemen en automatische deursystemen.

Beveiligingssystemen

Bewegingssensoren worden veel gebruikt in beveiligingssystemen. Ze kunnen worden gebruikt om beweging te verplaatsen in en rondom een ​​gebouw en kunnen een alarm afgeven als er beweging wordt afgewisseld. Infraroodsensoren worden vaak gebruikt in dit type beveiligingssysteem.

Verlichtingssystemen

Bewegingssensoren worden ook veel gebruikt in verlichtingssystemen. Ze kunnen worden gebruikt om verlichting in te schakelen wanneer beweging wordt uitgeschakeld en om de verlichting uit te schakelen wanneer er geen beweging wordt ingeschakeld. Deze sensoren kunnen worden gebruikt in zowel binnen- als buitenverlichting.

Automatische deursystemen

Bewegingssensoren kunnen ook gebruikt worden in automatische deursystemen. Ze kunnen worden gebruikt om te bepalen wanneer een persoon of object de deur nadert en om de deur automatisch te openen. Deze sensoren kunnen worden gebruikt in deuren voor beveiligingssystemen, kantoren, winkels en ziekenhuizen.

Voordelen van bewegingssensoren

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van bewegingssensoren.

Energiebesparing

Een van de belangrijkste voordelen van bewegingssensoren is dat ze energiebesparend zijn. Verlichtingssystemen die bediend worden door bewegingssensoren, alleen kunnen worden ingeschakeld wanneer er beweging wordt uitgeschakeld, waardoor energie wordt bespaard wanneer er niemand in de kamer aanwezig is.

Veiligheid

Bewegingssensoren zijn ook zeer veilig. Ze kunnen worden gebruikt in beveiligingssystemen om beweging te bewegen en een alarm af te geven wanneer er ongeautoriseerde toegang tot een gebouw wordt verwijderd.

Gemak

Bewegingssensoren maken het leven mede. Automatische deursystemen kunnen worden bediend met bewegingssensoren, wat betekent dat mensen niet langer knoppen hoeven te gebruiken om de deur te openen en te sluiten.

Kostenbesparing

Bewegingssensoren kunnen ook kostenbesparend zijn. In waar gebouwen verlichtingssystemen en automatische deursystemen worden gebruikt, kan het gebruik van bewegingssensoren leiden tot lagere energierekeningen en lagere onderhoudskosten.

Tot slot

Bewegingssensoren zijn een belangrijk onderdeel geworden van moderne beveiligingssystemen, verlichtingssystemen en automatische deursystemen. Ze zijn energiebesparend, veilig en handig in gebruik. Door de verschillende soorten bewegingssensoren die beschikbaar zijn, kunnen ze worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen.

Ook interessant

Elektro componenten

Zodra u de juiste keuze hebt geïdentificeerd, moet u in staat om de juiste bedrading instructies te ontvangen, zodat u ze op de juiste manier kunt in ...

Lees verder

Raspberry PI

Hoe te Installeren van een Raspberry Pi ComputerDe Raspberry Pi is een zeer kleine computer met een open source besturingssysteem gebruikt voor zijn ...

Lees verder

Alarm systemen

Alarmsystemen: Veiligheid en GemoedsrustEen van de belangrijkste aspecten van elke woning of bedrijf is veiligheid. Het is verplicht dat we ons allem ...

Lees verder