Noodstroomvoeding: Wat is het en waar wordt het gebruikt?

Wat is noodstroomvoeding?

Noodstroomvoeding is een systeem dat, zoals de naam al doet vermoeden, ervoor zorgt dat de stroomvoorziening blijft werken tijdens een stroomstoring of black-out. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende methodes, zoals back-up batterijen, generatoren of een combinatie. Noodstroomvoeding wordt vaak gebruikt in omgevingen waar de continue werking van systemen van cruciaal belang is, zoals in ziekenhuizen, datacenters, vliegvelden en industriële faciliteiten.

Waarom is noodstroomvoeding belangrijk?

In omgevingen waar de continue werking van systemen van cruciaal belang is, kan een stroomstoring ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen waar afhankelijk zijn van medische apparatuur, of datacenters waar downtime kan leiden tot verliezen. Door de implementatie van noodstroomvoeding kan gegarandeerd worden dat deze systemen blijven werken, zelfs tijdens een stroomstoring.

Welke systemen worden gebruikt voor noodstroomvoeding?

Er zijn verschillende methodes die kunnen worden gebruikt voor noodstroomvoeding. De keuze hangt af van de toepassing en de eisen die gesteld worden aan de stroomvoorziening.

Back-up batterijen

Een van de meest vermoedelijke methoden voor noodstroomvoeding is het gebruik van reservebatterijen. Deze batterijen worden vervangen tijdens normale stroomcondities en worden ingeschakeld bij een stroomstoring. Back-up batterijen worden vaak gebruikt in kleinere systemen, zoals kantoren of winkels.

Generatoren

Voor grotere systemen wordt vaak gebruik gemaakt van generatoren. Deze kunnen werken op diesel, gas of benzine, afhankelijk van de toepassing. Generatoren zijn in staat om voor langere tijd stroom te leveren en zijn daarom zeer geschikt voor omgevingen waar de stroomvoorziening voor langere tijd niet beschikbaar kan zijn.

Hybride systemen

Een combinatie van back-up batterijen en generatoren wordt ook vaak gebruikt voor noodstroomvoeding. Deze hybride systemen bieden het beste van beide werelden: de back-upbatterijen zijn in staat om kortdurende stroomopslag op te vangen, terwijl de generator kan worden gebruikt door langdurige stroomopslag.

Hoe wordt noodstroomvoeding geregeld en getest?

Noodstroomvoeding is een belangrijke investering en moet daarom goed worden geregeld en onderhouden. Hierbij moet worden nagedacht over verschillende zaken, zoals onderhoud, testen en vervanging.

Onderhoud

Het is belangrijk om de noodstroomvoeding regelmatig te onderhouden. Zo moeten de back-up batterijen bijvoorbeeld regelmatig worden gecontroleerd op hun capaciteit en levensduur. Daarnaast moet de generator regelmatig worden gecontroleerd op de werking en moet het brandstofsysteem worden onderhouden.

Getest

Het testen van de noodstroomvoeding is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het systeem werkt zoals het zou moeten. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door regelmatig een simulatie van een stroomstoring uit te voeren. Dit wordt het normale stroomnetwerk afgesloten en getest of de noodstroomvoeding in staat is om de draaiende systemen te behouden.

Vervanging

Ten slot moeten de componenten van de noodstroomvoeding regelmatig worden vervangen om ervoor te zorgen dat het systeem blijft werken. Zo hebben back-up batterijen een beperkte levensduur en moeten deze na een aantal jaar worden vervangen. Ook de generator kan een verloop van tijd slijten en moet daarom worden vervangen als deze niet meer goed functioneren.

Welke bedrijven bieden noodstroomvoeding aan?

Er zijn verschillende bedrijven die noodstroomvoeding aanbieden. Enkele voorbeelden zijn ABB, Schneider Electric en Siemens. Deze bieden vaak een breed scala aan producten en diensten aan op het gebied van noodstroomvoeding, variërend van back-up batterijen tot complete turn-key systemen.

Conclusie

Noodstroomvoeding is een belangrijk onderwerp voor omgevingen waar de continue werking van systemen van cruciaal belang is. Door de implementatie van noodstroomvoeding kan gegarandeerd worden dat deze systemen blijven werken, zelfs tijdens een stroomstoring. Er zijn verschillende methodes die kunnen worden gebruikt voor noodstroomvoeding, variërend van back-up batterijen tot generatoren of hybride systemen. Het is belangrijk om de noodstroomvoeding goed te onderhouden en te testen om ervoor te zorgen dat het systeem blijft werken. Er zijn verschillende bedrijven die noodstroomvoeding aanbieden en die een breed scala aan producten en diensten aanbieden op dit gebied.

Ook interessant

Elektro componenten

Zodra u de juiste keuze hebt geïdentificeerd, moet u in staat om de juiste bedrading instructies te ontvangen, zodat u ze op de juiste manier kunt in ...

Lees verder

Raspberry PI

Hoe te Installeren van een Raspberry Pi ComputerDe Raspberry Pi is een zeer kleine computer met een open source besturingssysteem gebruikt voor zijn ...

Lees verder

Alarm systemen

Alarmsystemen: Veiligheid en GemoedsrustEen van de belangrijkste aspecten van elke woning of bedrijf is veiligheid. Het is verplicht dat we ons allem ...

Lees verder